sunnuntai 15. lokakuuta 2017

UIFK:LLE TAPPIO AVAUKSESSA, KULTTIPELAAJAN KOHTALO PUHUTTAA

IBC Honka-UIFK 61-56 (37-29)

IFK Uleåborgin pelaajat starttasivat Kajaaniin toisaalta peli-intoa puhkuen, mutta toisaalta hyvinkin mietteliäinä. Syy hämmentyneisyydelle oli tietysti edellisen kauden kulttipelaajan, ehkäpä koko joukkueen sielullisuuden ilmentymän, Niko Lehtisen vaikea tilanne. Välittömästi, kun pelaajat olivat saaneet luettavakseen Kajaaniin matkaavan joukkueen nimilistan, huomattiin, että Karjalan karhukoira puuttuu joukosta. Lehtinen on harjoitellut joukkueen kanssa hyvävoimaisena, joten loukkaantumisestakaan ei voinut olla kyse.

Otimme yhteyden Lehtiseen, joka löytyi kotoaan Xboxin ääreltä. Selvästi tunteikas Lehtinen väitti, että oli saanut joukkueen johdosta ja jopa kapteenistosta viestiä, ettei hänen palveluksiaan enää tällä kaudella tarvittaisi. Joukkueessa on kuulemma jo kaksitoista parempaa pelaajaa. Tutkiva journalisti tapasi oranssin pankin miestenhuoneen pisuaarilla nimeltä mainitsemattoman pukuun sonnustautuneen herrasmiehen, joka kuuluu joukkueen johtoportaaseen. Mies kiisti Lehtisen väitteet jyrkästi:

"Meillä on aina pelipaita numero 12 Nikolle varattuna".

Puhelu välittömästi oranssin pankin ulkopuolelta Kebab-ravintolassa lounastaneelle Lehtiselle ja uutiset johtohenkilön kommentista saivat miehen lähes pois tolaltaan:

"Ai se XXXL-kokoinen (paita), jota käytin myös makuupussina, kun matkasimme pelaamaan Ylivieskaan?"

Lehtinen viittaa edelliskauden paitasekoiluun, jossa hänet pakotettiin pelaamaan liian suurilla varusteilla. Tällä hetkellä Lehtisen, joka jo viime kaudella aiheutti turbulenssia koko organisaatiossa, välit joukkueen johtoon vaikuttavat sen verran tulehtuneilta, että kulttipelaajan ainoa mahdollisuus lienee kääntyä taas lakimiehensä ja pelaajayhdistyksen puoleen. Toinen vaihtoehto ei ole kaunis. Se on se, että Lehtinen lihottaa itsensä kebab-dieetillä paitaan sopivaksi. Joukkueen ravintoterapeutti on jo tiettävästi luovuttanut Lehtiselle ohjeet, joissa tärkein kohta on monipuolisuus, eli se, että kermaperunat vaihtaa tarpeeksi usein valkosipuliperunoihin. Raju pidempiaikainen dieetti näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä, sillä Lehtinen on kertomansa mukaan sinut tämän hetkisen painonsa kanssa, vaikka hänen takapuoltaan onkin kuulemma joskus luultu harjoituksissa pelipalloksi. Oli Lehtisen ratkaisu mikä hyvänsä, joukkueen pelaajat tukevat häntä ja toivovat konfliktiin pikaista ratkaisua.

Itse sivuseikka, eli ottelu alkoi synkissä merkeissä, sillä itsensä pelissä suihkun kaakeleita etuajassa tutkimaan sikaillut Antti "Kaarlo" Maaninka (9 pistettä) unohti uuden fläppitaulunsa Skoda Octavian takapenkille. Onneksi pelipaikalla oltiin tarpeeksi etuajassa ja Kaarlo ehti noutaa taulun vielä ennen ottelua. Tästä huolimatta joukkue unohti pelata Niko Lehtisen viime kaudella suunnitteleman neljän pelaajan kuvion. Toisaalta, kuvio on räätälöity täysin kulttipelaajan ehdoilla ja hänen viimeisteltäväkseen, joten se tuskin olisi tällä kokoonpanolla toiminutkaan.

Mikä parasta, ottelu pelattiin Kajaanissa maksaneelle yleisölle! Ja yleisöä olikin ihastuttavan paljon. Pelin kuluessa tuntui, että vierasjoukkue UIFK sai suurimman osan kannustuksesta, kiitos Leppäsen Heikin. On aina yhtä yllättävää huomata, kuinka UIFK:n sinivalkoisen joukkueen kannatus on levinnyt niin laajalle Suomessa. Jäyhät kainuulaiset syttyivät toden teolla kannustamaan omiaan vasta lopussa, jolloin voitosta käytiin kiivas taisto. Alussa pahasti jyrän alla ollut vajaamiehinen oululaisnippu ei antanut missään vaiheessa periksi ja nousi viimeisellä jaksolla jopa tasoihin. Aivan loppuun asti veto ei riittänyt.

Markus Jokikokko (25 pistettä) urakoi ottelussa täydet minuutit ja debyytin tehnyt takamies Antti Merihaara (4 pistettä) aiheutti nopeilla jaloillaan ongelmia ja virheitä IBC:n puolustukselle. Merihaara myös puolusti ärhäkästi kainuulaisten kulloistakin takamiestä, mikä osaltaan hankaloitti vastustajan pelinrakentelua. Myös Sauli Väisänen (7 pistettä) oli mainiolla pelipäällä naulaten komean kolmosen ja pistelemällä leikkauksillaan reikiä Hongan puolustukseen. Maaningan otettua sikailijan roolin kulttipelaaja Niko Lehtiseltä Juha Karjalainen joutui astumaan peliajallisesti odotettua suurempiin saappaisiin. Kokenut kettu vastasi huutoon ja tykitti niin ikään kertaalleen kolmen pisteen kaaren takaa. Karjalainen esitteli myös yhden bravuureistaan, ruotsalaistyylisen "pepulle taputus" -puolustuksensa, mikä sai yhden nuoren kainuulaispojan ilmeisen hämmentyneeksi. Verbaalista ahdistelua taputuksen päälle ei tällä kertaa kuultu, onneksi, sillä jo pelkkä fyysisen koskemattomuuden loukkaaminen viilsi todennäköisesti nuoren pojan sieluun pysyvän, joskin elämää rajoittamattoman arven.

UIFK:n tulevaisuus näyttää pelaajiston suhteen todella valoisalta. Hädin tuskin täysi-ikäinen Alex Jämsén (6 pistettä), Ylioppineet/UIFK-pelaaja jo toisessa polvessa, teki debyyttinsä. Vielä hiukan jännittänyt Jämsén pääsi minuutti minuutilta paremmin peliin mukaan ja heitti joukkueen neljä viimeistä pistettä. Eniten parannettavaa jäi jo yllä mainitulle Kaarlolle, jonka täytyy todella juosta terapeutilla viilentymässä ennen seuraavaa ottelua, sekä Heikki Dubatcheffille (2 pistettä), jonka hunajalla kyllästetty käsi oli tällä kertaa liiankin tahmea.

Ottelun päätteeksi toinen erotuomareista, Rainer Haverinen kukitettiin ansaitusti elämäntyöstään koripallon hyväksi. IFK Uleåborg nostaa maljan Ranelle! Mediavastaava kuittaa tältä viikolta ja palaa ammentamaan palauttavia ja loiventavia taikajuomia sammiostaan lähes unettoman yön jälkeen. UIFK:n seuraava ottelu pelataan kotikentällä Myllyojan koululla lauantaina 28.10, jolloin vastaan ryhmittyy miljoonasikermä Kokkolasta, eli sarjan ennakkosuosikki Länsipuisto Basket.

Sarjan kotisivu:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti