sunnuntai 7. lokakuuta 2018

JOUKKUEELLE KÄYTTÖÖN SEKSIKIELTO – YKSI PELAAJA KAPINOI



IFK Uleåborgin koripallourhojen kausi käynnistyi lauantaina 7.10 ottelulla Voittoa vastaan. Kausi on UIFK:lle kolmas pohjoisessa aluesarjassa. Kahden ensimmäisen kauden sijoitukset kahdeksan joukkueen sarjassa ovat olleet viides ja neljäs. Kuuma kysymys kuuluukin, pystyvätkö sinivalkoiset hilaamaan itsensä mitalisijoille. Tänä vuonna menestyminen tulee olemaan entistä vaikeampaa, sillä aikaisemmin 2.divisioonaa ja viime vuonna keskistä aluesarjaa tahkonnut Kiimingin Riento tulee uutena joukkueena mukaan sarjaan. Aikaisempien meriittien perusteella voidaan sanoa Kiimingin olevan ehdoton ennakkosuosikki voittajaksi.

UIFK:n joukkue on kokenut hyvin vähän muutoksia alkaneelle kaudelle. Itse asiassa muutoksia ei ole ollenkaan. Joukkuejohdon kunnianhimo on ehtynyt eikä siirtomarkkinoilta ole tehty lainkaan hankintoja. Tosin lähtijöitäkään ei ole, joten joukkue tuntee toisensa entistä paremmin hajusta ja yhteisten kuvioiden luulisi löytyvän nopeasti. Negatiivisena yksityiskohtana joukkueen ilmapiiri on entistä näivettyneempi ja täytyy vain toivoa, ettei pysähtyneisyyden tila siirry kentän puolelle.

Voitto-UIFK 59-72 (40-41)

Kokoonpano:

4 Kalle Pentti
5 Antti Merihaara
6 Pasi Vartiainen
7 Jarmo Raati
8 Markus Jokikokko
9 Antti Maaninka
11 Heikki Dubatscheff
13 Alex Jämsén
14 Sauli Väisänen

Kuten todettua, UIFK aloitti kautensa viime kauden jumbo Voittoa vastaan. Voitto oli haalinut riveihinsä kolme kulttijoukkue Tönkköjen pelaajaa, jotka toivatkin Voiton peliin fyysistä rytmiä. Varsinkin Aki Manninen oli pelipäällä pujotellen 18 pistettä. Kolmen jakson jälkeen ottelu oli vielä tasatilanteessa, mutta UIFK vei viimeisen peräti 4-17. Kapteeni Antti Maaninka näytti heti avausottelussa, että on valmis kantamaan vastuuta tälläkin kaudella. ”Kaarlo” pommitti kaikkiaan 27 pistettä. Hyökkäyspäässä esiintyivät edukseen myös Alex Jämsén (17 pistettä), Heikki Dubatscheff (10 pistettä) ja Markus Jokikokko (12 pistettä).

Ottelun MVP Maaninka vapaaheitossa. Kuva: M.Korhonen

Valmennuspuolella vetovastuussa olivat miehet Keski-Suomesta, Veli-Matti Hiekkataipale ja Pekka Seeskorpi. Hiekkataipale oli yhtä tussinsa kanssa piirtäessään kuvioita fläppitauluun Seeskorven hoitaessa kommunikaatiota lehdistön suuntaan:

”Tärkeintä on muistaa, ettei jäädä donkin jälkeen renkaaseen roikkumaan, vaan tullaan nopeasti alas puolustamaan.”

Pelaajien keskuudessa oli jonkin verran epäselvyyttä siitä, pelataanko nyt Jyväskylän Weikkojen, vai Äänekosken Huiman pelikirjalla. Alussa peli olikin hieman ”jumissa”, mutta ottelun edetessä löydettiin jonkinlainen kompromissi, mistä murskaava päätösjakso olikin seurausta.

Katsomon puolella edustus oli myös vahvaa, siitä piti huolen tuomareiden ja toimitsijapöydän kanssa vireää dialogia käynyt Marko Korhonen. Toisaalta UIFK:n vaihtopenkillä pantiin merkille, että Voiton käydessä johdossa Korhonenkin vaihtoi yhtäkkiä puolta katsomossa. Jää arvailujen varaan, meinasiko Korhonen vaihtaa tappiotilanteessa leiriä.

Ennen peliä ja sen jälkeen puhuttivat joukkueelle asetettu seksikielto, jolla seura tietysti yrittää saada ulosmitattua joukkueesta kaiken potentiaalin. Samaa menetelmää on käytetty muun muassa jalkapallon MM-kisoissa. Ideana on, että niin pelaajat kuin valmennuskin pidättäytyisivät ruumiinkulttuurista peliä edeltävänä päivänä. Kielto ei kaikille sopinut, vaan yksi pelaajista protestoi sitä vastaan voimakkaasti väittäen, ettei voisi välttämättä noudattaa vaatimusta. Jo pelkän niskuroinnin vuoksi kyseisen pelaajan peliminuutit olivat kortilla. Lojaaliuden ja joukkueurheiluun oleellisena osana kuuluvien kirjoittamattomien sääntöjen mukaan emme kommentoi pelaajan nimeä, vaan jätämme arvailun keltaiselle lehdistölle.

Ottelun jälkeen organisaation sisällä levisi huhu, ettei protestointi ollut jäänyt pelkän uhkauksen tasolle. Kaikki ovat olleet pettyneitä. Valmentaja Seeskorpi ehdotti, että UIFK ottaisi mallia Koripalloliiton toimintatavoista ja pakottaisi kaikki pelaajansa allekirjoittamaan seksikielto-sopimuksen. Jää nähtäväksi, turvautuuko seura kyseisenlaiseen menettelyyn. Joka tapauksessa seuraavien otteluiden alla kyseiselle vaikealle pelaajalle ollaan järjestämässä kotivalvonta peliä edeltävälle illalle. Samalla otettaneen doping-testit.

Loppuun vielä merkittävä nimitysuutinen. Allekirjoittanut ei ole enää UIFK:n koripallojaoston mediavastaava. Viime viikolla pidetyssä salaisessa suihkupalaverissa päätettiin, että titteli muuttuu tästä eteenpäin viestintäjohtajaksi. Samalla homeinen kirjoituskellari muutetaan mitä pikimmin maan pinnan yläpuolelle, yhtä kerrosta vajaaksi kattohuoneistosta, josta näkee melkein merelle. Tulevaisuudessa kirjoituksissa tulee olemaan hiukan enemmän valon pilkahduksia.

UIFK toivottaa vielä onnea kauteen omalle kummipelaajalleen Juho Kaurolle ONMKY:n I divisioona A:n joukkueessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti