sunnuntai 20. marraskuuta 2016

RISTIRIITAINEN KAUDENAVAUS

Haukiputaan Veikot - IFK Uleåborg 46-45 (11-15, 4-8, 11-11, 20-11)

UIFK:n parhaat pistemiehet (todennäköisesti sisältävät virheitä, syy selviää otteluraportista): Maaninka 16, Jokikokko 10, Dubatscheff 8

UIFK:n koripallojoukkue aloitti kautensa virallisen sarjottelun merkeissä. Odotus on ollut kovaa ja kilpailu pelipaikoista myös. Taistelu meni jopa niin pitkälle, että yksi pelaajista ei enää kestänyt paineita, vaan alensi itsensä kokonaan vilttiin ja päätti, että viivojen juokseminen ottelun sijasta on hänelle paras ratkaisu. Vielä on hämärän peitossa, kenen vastuulla on nostaa kyseinen peluri takaisin kokoonpanoon. Kilpailu pelipaikoista ei tulevaisuudessa ainakaan helpotu:

"Täytyy varmasti pienentää pelaavaa kokoonpanoa tulevaisuudessa. Kahtatoista oli vaikea kierrättää, joten varmasti tulevaisuudessa lähdemme kymmenellä", pieniä miehiä peluuttanut Pekka Seeskorpi ja isoja peluuttanut Olli Siponen totesivat kuin yhdestä suusta. Peluutusvastuu oli heillä luonnollisesti siitä syystä, että valmentaja Antti Maaninka oli niin kiireinen Haukiputaan lukion kovan ja liukkaan betonilattian puolella.

Ottelun jälkeen salaperäiset miehet pitkissä takeissaan ja aurinkolaseissaan ottivat ottelun pöytäkirjat povitaskuihinsa ja hävisivät Haukiputaan merelliseen iltaan. Ottelun tulos sentään kerrottiin pelaajille. Sen lopputulema oli UIFK:lle negatiivinen, mutta vain pisteen verran! Mediavastaava joutui käyttämään lonkeroitaan, suhteitaan ja lähteitään, mikä palkittiin yöllisten, sumuisten kännykällä epämääräisessä ympäristössä otettujen kuvien muodossa. Hetken tihrustamisen jälkeen kävi selväksi, että siinä olivat ottelun ryppyiset pöytäkirjat.

Itse ottelu sujui UIFK:lta varsin hyvin, varsinkin kun ottaa huomioon totaalisen epäonnistuneen kenraaliharjoituksen edellisesltä tiistailta, jonka UIFK hävisi Voitolle Professorintien kotisalissaan 37-67. Tällä kertaa UIFK esiintyi noin 38 minuuttia erittäin ryhdikkäästi johtaen läpi ottelun. Viimeiset kaksi minuuttia kuitenkin olivat sysimustat ja raivokkaasti prässännyt HauVe pääsi kirimään niukasti ohi. Viimeinen jakso kokonaisuudessaan oli UIFK:lta huono, sillä heikko pallonhallinta johti lukuisiin nopeisiin vastahyökkäyksiin ja HauVe teki pisteistään lähes puolet (20) viimeisellä jaksolla! Siihen asti puolustus teki loistavaa työtä.

"Paljon hyvää oli havaittavissa. Kyllä se voitoksi kääntyy tuolla materiaalilla", UIFK:n taustaryhmään kuulunut Mikko Strömmer totesi ottelun jälkeen.

Harmistus niukasta tappiosta kuvastui parhaiten laiturina urakoineen Veli-Matti Hiekkataipaleen kommentissa pukukoppikäytävällä karvalakkipäiselle Hannu Karpon näköiselle haastattelijalle: "V-tuttaa, korventaa. Maaninka oli paras kentän molemmissa päissä. Siinä meillä on esimerkillinen johtaja. Monelle muulle oli ensimmäinen peli ja se näkyi."

Yksi ensimmäisen ottelunsa pelanneista oli joukkueen nopeimpiin pelaajiin kuuluva Teemu Ryhänen: "Joukkue on juuri niin hyvä kuin sen heikoin pelaaja, kausi on alussa ja paljon pelejä edessä. Treeneissä käydään taktisia juttuja pieninä annoksina läpi. Lopun prässiin ei ollut tarpeeksi eväitä. Ilmeisesti väsy iski."

Ensikertalaiset suoriutuivat kaiken kaikkiaan ottelussa hyvin eivätkä todellakaan olleet syypäitä tappioon. Lopun sekoilussa näppinsä pelissä oli vain ja ainoastaan vanhoilla tutuilla naamoilla. Virhearvioita sattui lähes jokaiselle eikä yksittäisiä syyllisiä tässä joukueessa etsitä.

"Voittaja ei koskaan luovuta ja luovuttaja ei koskaan voita! UIFK:n tulevaisuus tässä sarjassa on kirkas, ja tämä tappio jääköön tilastosellaiseksi!" Pekka Seeskorpi paketoi tilanteen.

Ottelun jälkeen joitain UIFK:n pelaajia nähtiin tutustumassa Haukiputaan kuhisevaan alkuillan elämään. Tutustuminen jäi tietysti vain pintapuoliseksi, sillä keskittyminen ja harjoittelu on jo suunnattu kohti ensi lauantaita 12.11. Kyseessä on UIFK:n ensimmäinen kotiottelu, joka pelataan Myllyojan koululla kello 15.30 alkaen Länsipuisto Basketia (Kokkola) vastaan. Siihen asti pelaajat keittävät joka ilta teen ja maustavat sen herkullisella Hietasaaren lähihunajalla.